Božica Bednjačić proglašena je krivom

POKRALA JE NOVCE OD UDRUGA I GLUMI ŽRTVU

Pljačka invalida – Bivša tajnica Udruge invalida osuđena na 4,5 godine zatvora

BOŽICA BEDNJAČIĆ: NISAM KRIVA, DOKUMENTE JE UNIŠTILA POPLAVA

Božica Bednjačić proglašena je krivom jer je oštetila nemoćne udruge koje su joj neizmjerno vjerovale za više od 700 tisuća kuna.

Županijski sud u Bjelovaru u ponovljenom je postupku Božicu Bednjačić (50), bivšu tajnicu i voditeljicu računovodstva bjelovarske Udruge invalida, optužene za pronevjeru više od 700 tisuća kuna s računa Udruge u periodu od 2001. do 2004. godine, u petak nepravomoćno osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od 4,5 godina.

Duljina izrečene kazne istovjetna je onoj koju je isti sud donio još u lipnju 2005. godine prije nego ju je Vrhovni sud ukinuo. Županijski sud Bednjačić je sudio za dva kaznena djela: za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti Bednjačić je osuđena na 4 godine i 2 mjeseca zatvora, dok je za kazneno djelo zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju osuđena na šest mjeseci zatvora.

Županijski sud presudu je donio nakon što je ponovno saslušao nekoliko svjedoka te izlaganje financijsko- knjigovodstvenog vještaka koji je još jed-nom detaljno proučio sve dostupne račune i potvrde o provedenim transakcijama s računa Udruge i privatnog računa Bednjačić. Vještak je provjerio i tijek nestalog novca iz blagajne Udruge, zaprimljenu članarinu, tijek čekova i tijek novca namijenjenog organizaciji turistič¬kih putovanja koje je organi¬zirala Bednjačić.

BOŽICA BEDNJAČIĆ: U zajednici invalida radila sam 23 godine i nikada mi nije palo na pamet išta zatajiti – obratila se Vijeću Božica Bednjačić prije završetka postupka te dodala kako je za vrijeme njenog radnog odnosa sva dokumentacija udruga bila uredno arhivirana u podrumu Gradske uprave.

BOŽICA BEDNJAČIĆ: Otkad su se u arhivi pojavile određene osobe, dokumentacija je počela nestajati, a kada sam to zamijetila nakon što sam se vratila s godišnjeg odmora, odmah sam sve prijavila tadašnjim djelatnicima Gradske uprave koji su arhivu odmah stavili pod ključ. I dalje smatram kako je za nestalu arhivu jednim dijelom kriva poplava koja je dio dokumentacije uništila te određene oso¬be koje su se ondje kretale – ustvrdila je Bednjačić te dodala kako sve udruge zajedno tijekom spornih godina nisu primile toliko novca koliko joj se stavlja na teret.

No, izgleda kako se Vijeće nije dojmila obrana okrivljene, kao ni njene olakotne okolnosti poput malih primanja i stopostotne invalidnosti njenog supruga.

Sandra Hančić, predsjednica Vijeća, zaključila je kako su otegotne okolnosti poput nedostatka morala kod Bednjačić, koja je znala da zakida udruge humanitarnog karaktera te vremenski kontinuitet od četiri godine uzastopnog počinjenja kaznenog djela mnogo teže od olakotnih okolnosti.

Pri odsluženju kazne Bednjačić će se u obzir uzeti sedam mjeseci provedenih u pritvoru, a dužna je i platiti sve troškove postupka. Podsjetimo, Božica Bednjačić proglašena je krivom jer je oštetila bjelovarsku Udrugu invalida, Županijsku ligu protiv raka, Zajednicu Udruga invalida Bjelovarsko-bilogorske županije, Udrugu gluhih i nagluhih Bjelovar, Udrugu slijepih Bjelovar, Društvo za pomoć mentalno retardiranim osobama Bjelovar, Društvo sportaša invalida Sokol DŠI te Udrugu hrvatskih ratnih veterana za iznos veći od 700 tisuća kuna.

Vođa pokreta ŠTIT
BRANKO STOJKOVIĆ
http://crostojkovic1958.blog.hr
00 385 (0) 95 814 82 90
CROATIA / BJELOVAR
brankostojkovic152@yahoo.com

O crostojkovic1958

U Bjelovaru, 10.02.2012. godine Hrvatski pokret ŠTIT BRANKO STOJKOVIĆ http://crostojkovic1958.blog.hr 095/814-82-90 brankostojkovic152@yahoo.com C r o a t i a
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s