ORGANIZIRANO KRADU NAROD PUTEM LIHVE I KAMATARENJA

TO JE KRIMINAL SA ŠTEDNO-KREDITNIM ZADRUGAMA

Gotovo u svakoj županiji u Hrvatskoj ima nekoliko raznih štedno-kreditnih zadruga u kojima su ljudi zapali u teškoće, jer su podigli neke zajmove ili kratko ročne kredite. U tome svemu snosi krivnju i izopačena država, koja lihvarima i kamatarima je omogućila brzo bogaćenje na ovrhama. Evo primjera jedna žena N.M. uzme pozajmicu od 3300 kuna u štedno-kreditnoj zadruzi “LIPA” iz Križevaca, u poslovnici Bjelovar, a na kraju taj novac je morala vratiti s kamatama 33.000,00 kuna. Pitam vas gdje to u normalnom svijetu ima?

Na Županijskom sudu u Bjelovaru bilo je suđenje u slučaju Zanatsko štedno-kreditne zadruge u likvidaciji i Štedno-kreditne zadruge u stečaju. Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru zbog počinjenih kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti terete se Martin Domšić (77), Dražen Jerešić (44), Ivan Jerešić (66), Goran Mičić (41), Miroslav Lesić (42) i Vlatko Herbaj (38). Martin Domšić i Dražen Jerešić terete se što su unatoč rješenju Ministarstva financija o zabrani rada nastavili s poslovanjem Zanatsko-štedno kreditne zadruge sklapajući ugovore o oročavanju, te preuzimali novac ne upozoravajući klijente da je zadruga u likvidaciji.

U optužnici se navodi da su time zadruzi ostvarili nepripadnu korist od oko 3,1 milijun kuna. Bila je saslušana klijentica Marijanka Nemet, bivša saborska zastupnica iz Orahovice. Ona je kazala: “Prije deset godina oročila sam protuvrijednost od pet tisuća eura i svaka tri mjeseca podizala oko 100 eura kamata. Ne sumnjajući i dobro poslovanje u kolovozu 2003. godine oročila sam 3023 eura na tri godine, a godinu dana kasnije još 2520 eura na isti rok”. Iako je više puta dolazila podizati kamatu nitko joj nije rekao da je zadruga u to vrijeme već bila u poteškoćama.

Slično je ispričao i Ivica Flisar koji je 1993. godine oročio između tisuću i dvije tisuće njemačkih maraka, a ostao je i bez novca i kamate jer ih nikada nije podizao. Flisar tvrdi da mu Zadruga ukupno s glavnicom i kamatama duguje 18 tisuća eura pa je tu vrijednost prijavio u stečajnu masu.
Desetak ostalih svjedoka potvrdilo je da su u štednoj povjerili svoj novac zbog vrlo visokih kamata koje su dosezale i 360 posto godišnje. Optužene su teretili da su sklapali ugovore iako su zadruge u velikim financijskim poteškoćama i da su im žiro-računi bili blokirani pa su transakcije obavljali putem blagajne.

————————————————–

Branko Stojković iz Bjelovara
http://crostojkovic1958.blog.hr
ŠTIT – Udruga za ljudska prava
Članaka; 2454.

O crostojkovic1958

U Bjelovaru, 10.02.2012. godine Hrvatski pokret ŠTIT BRANKO STOJKOVIĆ http://crostojkovic1958.blog.hr 095/814-82-90 brankostojkovic152@yahoo.com C r o a t i a
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s