KOS-vac PRIJATELJ OD KARAMARKA

BALKANSKI OBAVJEŠTAJCI

Željko Škovrlj (47), Hrvat iz mjesta Razvođe kod Oklaja, koji je, među ostalim, za vrijeme Domovinskog rata pet godina bio načelnik centra Službe državne sigurnosti u Kninu, ušao je kao član domaćinstva u obnovu svoje zapaljene i srušene obiteljske kuće.

Obnova kuće hrvatske obitelji Željka Škovrlja, koju stanovnici prominskog kraja smatraju simbolom petokolonaštva i kolaboracije s najvećim zlikovcima koji su tijekom okupacije granatirali mjesto te poklali i pobacali u jame blizu 50 osoba, među kojima su 11-godišnja curica i petogodišnjak, u cijelom prominskom i drniškom kraju dočekana je s gnušanjem i prijezirom.

Karijera SDS-ovca Željka Škovrlja, visokopozicioniranog dužnosnika jugoslavenske tajne policije koji je nakon Oluje zajedno s obitelji izbjegao u Australiju, počela je ‘80-ih godina u Splitu i potom se nastavila u Šibeniku.

U vremenu demokratskih promjena 1990. godine Škovrlj napušta Šibenik i bježi u Knin, gdje se zajedno sa svojim kolegom Acom Dračom stavlja na raspolaganje čelnoj nomenklaturi krajinskih pobunjenika na čelu s Jovanom Raškovićem, Milanom Babićem, Ratkom Mladićem i Milanom Martićem.

Škovrlja Prominjani i Drnišani pamte po zlu u vremenu iz rujna 1991. godine kada se kao pripadnik rezervnog sastava JNA javno istaknuo u napadu na Oklaj i Drniš, sjedeći na komandnom tenku JNA s kojeg je neposredno određivao ciljeve za granatiranje

Prema pouzdanim informacijama, Škovrlj se po mnogo čemu smatra ključnom osobom koja je po ustrojbenoj poziciji unutar sustava SDS-a znala o svim događanjima tijekom pobune i poslije za vrijeme okupacije. Stoga je, ističu, u najmanju ruku čudno da Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku protiv njega do danas nije podnijelo kaznenu prijavu.

U rješenju kojemu je prethodio zahtjev za obnovu kuće upućen Državnoj upravi za obnovu u Šibeniku svoj potpis opunomoćenika stavila je Željkova sestra Z. R. iz Zadra. Uz Škovrlja kao člana domaćinstva, u dokumentima su navedeni njegov otac, majka i njegov mlađi brat Joško sa suprugom.

Usput, Joška Škovrlja Prominjani i Drnišani pamte po zlu u vremenu iz rujna 1991. godine kada se kao pripadnik rezervnog sastava JNA javno istaknuo u napadu na Oklaj i Drniš, sjedeći na komandnom tenku JNA s kojeg je neposredno određivao ciljeve za granatiranje, posebno kuće Hrvata čiji su se vlasnici u trenutku napada sklonili u podrume.

Na samom gradilištu u selu Razvođe, u razgovoru s radnicima na obnovi kuće Škovrlj doznali smo da su u svom poslu svakodnevno izloženi vrijeđanjima, kletvama, pa čak i prijetnjama mnogobrojnih prolaznika i vozača, budući da se kuća Škovrljevih nalazi neposredno uz prometnicu Drniš – Oklaj.

(UDRUGA ZA LJUDSKA PRAVA ŠTIT )

BRANKO STOJKOVIĆ
http://crostojkovic1958.blog.hr
00 385 (0) 95 814 82 90
CROATIA / BJELOVAR
brankostojkovic152@yahoo.com
—————————————-
URED: Masarykova ulica broj 8.,
Bjelovar

O crostojkovic1958

U Bjelovaru, 10.02.2012. godine Hrvatski pokret ŠTIT BRANKO STOJKOVIĆ http://crostojkovic1958.blog.hr 095/814-82-90 brankostojkovic152@yahoo.com C r o a t i a
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s